Pomimo wielowiekowych, polskich tradycji produkcja domowego alkoholu nie należy do najłatwiejszych. Aby stworzyć dobre wino, bądź też mocniejszy alkohol po procesie destylacji, należy posiadać odpowiednia wiedzę. Podstawowym czynnikiem, który decyduje o wydajności i sukcesie całego przedsięwzięcia są drożdże gorzelnicze. To mikroorganizmy, które posiadają zdolność przeprowadzania fermentacji alkoholowej z cukrów prostych, dzięki czemu możemy cieszyć się wysokoprocentowym trunkiem. jakie drożdże do winaWybór właściwych drożdży gorzelniczych

Na rynku istnieje wiele gotowych preparatów, które wystarczy dodać do "nastawu" złożonego z wody i cukru, który służy za swoiste "paliwo", z którego korzystają drożdże gorzelnicze w czasie fermentacji alkoholowej. Wybór drożdży gorzelniczych zależy więc od takich czynników jak: szybkość fermentacji (niektóre drożdże są w stanie przefermentować nastaw już po 24h!), objętość nastawu (popularne są 25 i 100 litrowe nastawy) oraz końcowa zawartość alkoholu (zaczynająca się od 11% przy szybkiej fermentacji, a kończąc na 20% przy dłuższym czasie prowadzonej fermentacji). Duża liczba mieszanek sprawia, iż należy kierować się opisami produktów, bądź też poradami sprzedawców i ekspertów.

Przydatne informacje i szeroki wybór drożdży do wina znajdziesz w sklepie Winodomowe.pl