Ekspresy do kawy to wygodne urządzenia gospodarstwa domowego, które każdego ranka przygotowują aromatyczną kawę. Ekspresy do kawy wymagają częstego mycia, a co miesiąc muszą być gruntownie czyszczone, aby usunąć z nich twarde osady, resztki kawy i inne zanieczyszczenia. Dzięki temu otrzymany napar zawsze będzie tak samo dobry i aromatyczny. Istnieje kilka szkół mycia urządzeń tego typu. Niektórzy używają tylko domowych sposobów, inni wolą tabletki czyszczące do ekspresu, które są wygodniejsze i mają mocniejsze działanie. Niezależnie jakich środków używasz, mycie ekspresu zawsze wygląda podobnie.

Czyszczenie częste

kawa z ekspresu nalewana do filiżanek

Zdemontuj ekspres do kawy i usuń wszelkie ruchome części. Każdy z tych elementów należy wyczyścić osobno. Zanurz wyjęte części w ciepłej wodzie ze środkiem myjącym i umyj je gąbką do naczyń. Możesz wykonywać tę czynność w ten sam sposób, w jaki na co dzień myjesz naczynia. Podczas mycia dzbanka do kawy należy ostrożnie obchodzić się ze szkłem. Choć są to naczynia odporne na wysoką temperaturę, to jednak wymagają ostrożności. Niektóre ekspresy do kawy posiadają części, które można myć w zmywarce. Sprawdź w instrukcji obsługi, które elementy możesz włożyć do zmywarki, bez obawy o ich uszkodzenie. Jeśli nie masz pewności, po prostu zrób to ręcznie. Wytrzyj boki i dół ekspresu za pomocą szmatki z płynem do czyszczenia. Jeżeli nie masz płynu, wystarczą do tego tabletki czyszczące do ekspresu. Rozpuść jedną tabletkę w niewielkiej ilości wody - płyn do mycia gotowy. W kolejnym kroku musisz ponownie złożyć maszynę. Po wyschnięciu wszystkich części można ponownie połączyć ekspres do kawy - jest gotowy do użycia.

Czyszczenie głębokie

Głębokie osady możesz usunąć za pomocą tabletek czyszczących do ekspresu lub mieszanki wody i octu (mieszanka 1:1). Dokładne ilości będą się różnić w zależności od wielkości ekspresu do kawy, ale wystarczy po prostu wypełnić zbiornik. Wlej mieszaninę do zbiornika tak jak zwykle przy użyciu wody podczas parzenia kawy. Ekspres powinien działać przez pół cyklu parzenia. Włącz ekspres do kawy. Gdy około pół dzbanka wypełni się przefiltrowaną mieszaniną octu z wodą, wyłącz urządzenie. Pozostaw ekspres do kawy na godzinę. Ocet musi mieć czas, aby rozpuścić twardy nalot oraz inne zanieczyszczenia. Po tym czasie możesz dokończyć cykl parzenia - po upływie godziny po prostu włącz ponownie urządzenie. Po zakończeniu cyklu, cała mieszanina octu z wodą powinna zostać przefiltrowana do dzbanka.