Wielu rodziców ma problem z małymi niejadkami. Dzieciaki czasem mogą przesiedzieć przy pełnym talerzu nawet kilka godzin, a i tak nic z niego nie ruszą. Problem jest jeszcze większy, gdy chodzi o warzywa. Te warto jeść, ponieważ są one cennym źródłem witamin oraz minerałów. Catering Zielona Kuchnia zajmuje się tworzeniem najlepszych potraw, które dbają o prawidłowy rozwój maluchów. Dania, które rozwożą do placówek składają się w dużej mierze z cennych warzyw i owoców, co jest dla nich zdrowe i smaczne. Co jednak zrobić, gdy dzieci nie chcą jeść? Oto kilka trików na niejadka!

Zupy i surówki – przemycanie warzyw

Gdy dzieci nie chcą jeść świeżych warzyw, zawsze można je przemycić w surówce lub zupie. Ich wartości nadal tam są, a może w innej postaci maluchy chętniej się za nie zabiorą. Z pewnością każde dziecko ma ulubioną zupkę lub surówkę. Warto to wykorzystać i dołożyć odrobine pory, szpinaku, jarmużu lub brokułów. Jeśli jednak dzieciaki nie zjedzą obiadu przez sam widok warzyw, warto decydować się na zupy kremy. Te są bardzo treściwe, świetnie smakują oraz wyglądają bardzo apetycznie. W zestawach przygotowywanych przez http://www.zielonakuchnia.org/ znajdują się ciekawe propozycje zup oraz surówek.

Daj przykład

Trudno jest wymagać od swego dziecka, by jadło warzywa, jeśli sami się tego nie robi. Dlatego tez dobrych nawyków uczy się dzieci od samego początku. Należy pamiętać, że dzieci są obserwatorami i biorą z nas przykład. Jak mama i tata nie jedzą warzyw, to nic dziwnego, że dzieci również nie chcą tego robić.

Posiadanie własnego ogródka to niezła zabawa

Jeśli tylko mamy możliwość, powinniśmy zatroszczyć się o posiadanie własnych warzyw oraz owoców. Gdy te hodowane są wspólnie z dziećmi, na pewno będą przez nie chętniej jedzone. Nawet w mieszkaniu można hodować świeże zioła, które są idealnym oraz zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Dania przygotowywane przez Catering dla żłobków i przedszkoli zawierają dużą ilość cennych ziół.

Mięsko

Dzieci, które lubią mięso, ale warzywa już niekoniecznie można delikatnie oszukać, wrzucając np. do mielonego rozdrobioną marchewkę, czy inne warzywa. Zielona Kuchnia to świetny catering, w których przygotowywane są różnorodne potrawy. Tam zawsze znajdzie się miejsce na posiekany por, paprykę lub cebulkę. Gdy warzyw nie widać na talerzu, a ukryte są w mięsku, mogą nawet nie zostać dobrze zauważone i szybko zjedzone. Warzywa i owoce muszą znaleźć się w diecie każdego dorastającego dziecka, warto więc zadbać o to, by maluchy jadły je regularnie.