Wiejski chleb na zakwasie vs zwykłe pieczywo ze sklepu

Co jest smaczniejsze – pyszny, domowy wiejski chleb na zakwasie czy zwykłe pieczywo, głęboko mrożone, które grzane jest w piekarnikach sklepowych tylko po to, aby stworzyć pozory świeżego i pysznego? Oczywiście większość odpowie, że to wiejski naturalny chleb, do przygotowania którego został wykorzystany zakwas jest dużo lepszy, zdrowszy i smaczniejszy. Dlaczego więc większość Polaków jada gotowe, mrożone wyroby piekarnicze? To pytanie trafniej oddaje problem, z którym boryka się nie tylko Polska, ale wiele innych krajów Europy i świata.

Wiejski chleb na zakwasie – cena i dostępność

wiejski chleb na zakwasieJemy niezdrowo, gdyż dostęp do takich produktów jest po prostu łatwiejszy, duży wpływ na ten negatywny stan rzeczy ma także cena – gotowe, mrożone produkty typu chleb, bułki czy też warzywa są po prostu tańsze, niż świeże i sprawdzone wyroby. Ludzie, którzy pieką wiejski chleb na zakwasie mogą jednak wytoczyć zupełnie inny argument, który przebija zarówno dostępność i cenę – zdrowie. Nie da się ukryć, że mrożone pieczywo, które zostało przygotowane z mąki i składników niewiadomego pochodzenia to nie jest synonim zdrowia. To nawet nie jest synonim dobrego smaku. Nie da się podważyć zdrowotnych aspektów wiejskiego chleba na zakwasie. Podobnie, jak jego niepowtarzalnego smaku, z którego słynie każda wieś.

Zdrowe pieczywo

To właśnie zdrowie sprawia, że wiejski chleb na zakwasie coraz częściej gości w regionalnych sklepach lub delikatesach. Niestety, taki chleb to nadal rzadkość w sieciach i supermarketach, choć powoli zaczyna się to zmieniać – menadżerowie tych sklepów wiedzą, że Polacy zaczynają coraz bardziej dbać o swoje zdrowie i analizują, co kupują – tutaj wiejski chleb na zakwasie wygrywa pod każdym względem ze zwykłym, mrożonym pieczywem.

Oczywiście nie mamy nic przeciwko zwykłym wypiekom piekarniczym, o ile są one przygotowywane przez profesjonalne piekarnie i serwowane Klientom jako świeże. Dlatego mamy nadzieję, że wiejski chleb na zakwasie i inne podobne tego typu wyroby zdominują rynek piekarniczy – wyjdzie to nam na zdrowie!

Przeczytaj również:
Z pozoru wydaje się, że wszyscy wiemy, jak szkodliwe działanie niesie ze sobą promieniowanie słoneczne,
Regularne picie odpowiedniej ilości płynów, szczególnie wody, to podstawa zdrowej diety. Nie samą jednak wodą
Jaka jest różnica między tradycyjnym lakierem do paznokci a lakierem hybrydowym? Wie to pewnie każda
0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*