Wiejski chleb na zakwasie vs zwykłe pieczywo ze sklepu

Co jest smaczniejsze – pyszny, domowy wiejski chleb na zakwasie czy zwykłe pieczywo, głęboko mrożone, które grzane jest w piekarnikach sklepowych tylko po to, aby stworzyć pozory świeżego i pysznego? Oczywiście większość odpowie, że to wiejski naturalny chleb, do przygotowania którego został wykorzystany zakwas jest dużo lepszy, zdrowszy i smaczniejszy. Dlaczego więc większość Polaków jada gotowe, mrożone wyroby piekarnicze? To pytanie trafniej oddaje problem, z którym boryka się nie tylko Polska, ale wiele innych krajów Europy i świata.

Wiejski chleb na zakwasie – cena i dostępność

wiejski chleb na zakwasieJemy niezdrowo, gdyż dostęp do takich produktów jest po prostu łatwiejszy, duży wpływ na ten negatywny stan rzeczy ma także cena – gotowe, mrożone produkty typu chleb, bułki czy też warzywa są po prostu tańsze, niż świeże i sprawdzone wyroby. Ludzie, którzy pieką wiejski chleb na zakwasie mogą jednak wytoczyć zupełnie inny argument, który przebija zarówno dostępność i cenę – zdrowie. Nie da się ukryć, że mrożone pieczywo, które zostało przygotowane z mąki i składników niewiadomego pochodzenia to nie jest synonim zdrowia. To nawet nie jest synonim dobrego smaku. Nie da się podważyć zdrowotnych aspektów wiejskiego chleba na zakwasie. Podobnie, jak jego niepowtarzalnego smaku, z którego słynie każda wieś.

Zdrowe pieczywo

To właśnie zdrowie sprawia, że wiejski chleb na zakwasie coraz częściej gości w regionalnych sklepach lub delikatesach. Niestety, taki chleb to nadal rzadkość w sieciach i supermarketach, choć powoli zaczyna się to zmieniać – menadżerowie tych sklepów wiedzą, że Polacy zaczynają coraz bardziej dbać o swoje zdrowie i analizują, co kupują – tutaj wiejski chleb na zakwasie wygrywa pod każdym względem ze zwykłym, mrożonym pieczywem.

Oczywiście nie mamy nic przeciwko zwykłym wypiekom piekarniczym, o ile są one przygotowywane przez profesjonalne piekarnie i serwowane Klientom jako świeże. Dlatego mamy nadzieję, że wiejski chleb na zakwasie i inne podobne tego typu wyroby zdominują rynek piekarniczy – wyjdzie to nam na zdrowie!

Przeczytaj również:
Większość osób borykających się z problemem haluksów wstydzi się mówić o tym otwarcie, ponieważ jest
Obecnie zdania na temat oleju kokosowego są podzielone. Wiele osób uważa, że ma on nieoceniony
Z pozoru wydaje się, że wszyscy wiemy, jak szkodliwe działanie niesie ze sobą promieniowanie słoneczne,
0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*