Obecnie zdania na temat oleju kokosowego są podzielone. Wiele osób uważa, że ma on nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Inni natomiast twierdzą, że spożywani oleju kokosowego może nam nawet zaszkodzić. Warto jednak skupić się przede wszystkim na tym, co olej kokosowy ma nam do zaoferowania.

Długołańcuchowe i średnio-łańcuchowe kwasy

Przez pewien czas olej koksowy cieszył się złą sławą przede wszystkim ze względu na złe rozpoznanie tłuszczy. Uważano, że zawiera on ponad 90 procent kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie wpływają dobrze na nasz organizm. Jednak wiele badań wykazało, że prawda jest zupełnie inna. Kwasy zawarte w oleju kokosowym są bowiem w większości średnio-łańcuchowe. Zachowują się one zupełnie inaczej niż długołańcuchowe, które mogą powodować nawet choroby układu krążenia. Dlatego też nie ma podstaw ku temu, by eliminować olej kokosowy ze swojej diety. Jednak jak z każdymi innymi tłuszczami, nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Wielu ekspertów wykazuje również, że olej kokosowy ma właściwości odchudzające. Ich zdaniem trójglicerydy średnio-łańcuchowe po dostaniu się do organizmu nie zmieniają się w tkankę tłuszczową, tylko są wykorzystywane do produkcji energii. Ponadto warto zwrócić również uwagę na fakt, że olej ten jest bardzo sycący. Dlatego też siłą rzeczy dzięki niemu mamy mniejsze zapotrzebowanie na jedzenie, nie podjadamy także zbyt wiele pomiędzy posiłkami. Olejem tym karmi się między innymi wcześniaki, które potrzebują naprawdę ogromnych ilości energii. [caption id="attachment_19115" align="aligncenter" width="300"]olej kokosowy Olej kokosowy nie tylko sprawdzi się w kosmetyce[/caption]

Olej kokosowy kontra schorzenia

W oleju tym znajdziemy kwas laurynowy, który ma między innymi działanie antybakteryjne. Poza tym dużo mówi się także o tym, iż olej kokosowy sprzyja zdrowiu naszej jamy ustnej. Hamuje bowiem rozwój bakterii, które są przyczyną powstawania próchnicy. Ogromną zaletą oleju jest to, iż pomaga on osobom chorym na Alzheimera i Parkinsona. Jego skład jest bogaty w trójglicerydy średnio-łańcuchowe, które wpływają na znaczą poprawę stanu chorych na tą chorobę. Poprawiają się chociażby ich funkcje poznawcze. Olej ma zatem ogromny wpływ na mózg chorego. Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowanie i wciąż bada się jego wpływ na poszczególne choroby. Dlatego też korzystanie z niego w kuchni est naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Musimy jednak pamiętać przede wszystkim o rozwadze. Spożywanie go w zbyt dużej ilości nie wyjdzie nam na zdrowie, a może nawet prowadzić mimo wszystko do otyłości. Olej ten ma bowiem mnóstwo kalorii, których mimo wszystko powinniśmy się wystrzegać. Jednak włączenie go do diety w małych ilościach będzie dobrym rozwiązaniem.   źródło: Olej kokosowy – wszystko, co powinieneś wiedzieć, ZielonaEsencja.pl