Owoce goji – charakterystyka

Jagody goji, owoce goji, lub po prostu goji – to robocza nazwa handlowa owoców dwóch spokrewnionych ze sobą w bliskim stopniu roślin: kolcowoju pospolitego oraz kolcowoju chińskiego. Obie te rośliny należą do rodziny psiankowatych. Regionem ich pochodzenia jest przede wszystkim Azja oraz południowo-wschodnia Europa. Owoce goji bardzo często w handlu nazywane są również Tybetańskim Goji lub Himalajskim Goji, są to jednak sformułowania bardzo mylące, ponieważ nie mają one zupełnie nic wspólnego z ich faktycznym pochodzeniem.



owoce gojiNa rynku handlu tzw. zdrową żywnością najczęściej spotykane są w postaci suszonych jagód. Owoce goji bardzo często też nazywane są najzdrowszymi owocami świata, jako że lista pozytywnych efektów, które mogą wywołać w naszym organizmie jest tak długa, że niemal wydaje się nie mieć końca. Owoce goji zaleca się między innymi osobom narażonym na duży stres oraz dzieciom mającym problemy z osłabioną odpornością.



Pomagają one także regulować pracę serca oraz ciśnienie tętnicze, poprawiają płodność i potencję, a także spowalniają procesy starzenia. A to tylko niektóre z licznych pozytywnych skutków, jakie może nam dać raczenie się jagodami goji. Warto więc czasem przystanąć na chwilę, w całym tym zgiełku miejskiej dżungli i zastanowić się nad tym jak żyjemy, jak się odżywiamy i co jemy. I ostatecznie może dojść do wniosku, że warto swojemu ciału dać coś, co nie tylko będzie smakować nam, ale także polepszy jego ogólny stan?