Cydr jest popularnym alkoholowym napojem powstającym na bazie soku jabłkowego. Z czego wynika jego rosnąca popularność?

Cydr charakteryzuje się unikalnym smakiem, który bardzo zależy od jakości, gatunku oraz mieszanki jabłek. Przed wyciśnięciem soku przy pomocy tłoków jabłka są skrupulatnie badane pod kątem jakości. Końcowy efekt bierze z tego swój początek. Zła selekcja = słaby smak. Cydr jako napój jabłkowy rozpowszechniony jest nie tylko w Polsce – cieszy się on stale rosnącym uznaniem na całym świecie. Polskie sady korzystają z tego, eksportując nasze wysokiej jakości jabłka do wielu krajów, napędzając przy tym rozwój krajowej gospodarki.

Napój ten cieszy się największą popularnością na terenach Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. W efekcie są to główne punkty eksportowe dla polskich produktów. Krajowi producenci jakością swoich wyrobów skutecznie konkurują ze światowymi liderami z tej branży. Polskie sfermentowane jabłka z roku na rok cieszą się coraz większym uznaniem. Cydr to alternatywa dla mocnych alkoholi, która zorientowana jest na dostarczaniu wyszukanych doznań smakowych. Bukiet tego jabłkowego napoju jest bardzo zróżnicowany oscylujący od gorzkiego posmaku po bardzo słodki (z wszystkim co pomiędzy).

Produkcja cydru coraz popularniejsza

Cydr z racji swojej popularności otwiera różnorodne drzwi dla polskich producentów. W efekcie z roku na rok powstaje coraz więcej większych i mniejszych marek, które zajmują się tworzeniem tego trunku oraz innych bazujących na jabłkach. Dobrym tego przykładem jest upowszechnienie się małych regionalnych browarów, które wydają limitowane linie produktów. Wiele z nich to właśnie różnorodne cydry, których smak często wzbogacany jest przez inne owoce oraz zmiany w procesach produkcji lub fermentacji. Producenci mają tutaj bardzo duże pole do manewru, z czego korzystają dostarczając konsumentom zarówno krajowym jak i zagranicznym efekt polskiego warzelniczego geniuszu.

W efekcie wyjątkowych walorów smakowych, produkcją „domowego” cydru z roku na rok zajmuje się coraz więcej Polaków, tworząc niepowtarzalne oraz bogate trunki. Uwarzenie cydru nie jest sprawą skomplikowaną, w przestrzeni rynnowej bez większych problemów można znaleźć sporo różnorodnych poradników pisanych zarówno przez ekspertów jak i zwykłych pasjonatów. Jedno jest pewne cydr to jedna z najlepszych form jaką może przybrać polskie jabłko.