Czym kierować się przy wyborze drożdży gorzelniczych?

Pomimo wielowiekowych, polskich tradycji produkcja domowego alkoholu nie należy do najłatwiejszych. Aby stworzyć dobre wino, bądź też mocniejszy alkohol po procesie destylacji, należy posiadać odpowiednia wiedzę. Podstawowym czynnikiem, który decyduje o wydajności i sukcesie całego przedsięwzięcia są drożdże gorzelnicze. To mikroorganizmy, które posiadają zdolność przeprowadzania fermentacji alkoholowej z cukrów prostych, dzięki czemu możemy cieszyć się wysokoprocentowym trunkiem. jakie drożdże do winaWybór właściwych drożdży gorzelniczych

Na rynku istnieje wiele gotowych preparatów, które wystarczy dodać do "nastawu" złożonego z wody i cukru, który służy za swoiste "paliwo", z którego korzystają drożdże gorzelnicze w czasie fermentacji alkoholowej. Wybór drożdży gorzelniczych zależy więc od takich czynników jak: szybkość fermentacji (niektóre drożdże są w stanie przefermentować nastaw już po 24h!), objętość nastawu (popularne są 25 i 100 litrowe nastawy) oraz końcowa zawartość alkoholu (zaczynająca się od 11% przy szybkiej fermentacji, a kończąc na 20% przy dłuższym czasie prowadzonej fermentacji). Duża liczba mieszanek sprawia, iż należy kierować się opisami produktów, bądź też poradami sprzedawców i ekspertów.

Przydatne informacje i szeroki wybór drożdży do wina znajdziesz w sklepie Winodomowe.pl