patelnie żeliwneWybór patelni to nie lada wyzwanie, jak niektórym może się to wydawać. W ofercie producentów znaleźć można wiele rodzajów patelni do smażenia, które posiadają mniej lub więcej funkcjonalnych dodatków. Przed zakupem nowej patelni należy zatem jasno określić do czego będzie nam służyć oraz jaką kwotę zamierzamy poświęcić na nowy kuchenny nabytek. Aby pomóc Ci w wyborze odpowiedniej patelni, omówimy kilka najpopularniejszych z nich, abyś mógł sam zdecydować, która sprawdzi się u Ciebie najlepiej.

Patelnia żeliwna

To patelnia, która coraz częściej gości w naszych domowych kuchniach. Patelnie żeliwne, czyli inaczej patelnie cygańskie to ciężkie, solidne naczynia, które świetnie sprawują się przez wiele lat. Ich największą zaletą jest doskonałe przewodzenie ciepła, a to znaczy, że mamy gwarancję że równomiernie oraz długo utrzyma temperaturę naszej potrawy. Oprócz tego patelnie żeliwne to idealne naczynie, które łatwo utrzymuje się w czystości. Ich główną funkcją przygotowywania potraw to głównie duszenie mięsa, warzyw czy innych dań. Dla wyrafinowanych smakoszy, patelnie żeliwne zapewnią niebanalny smak potraw ze względu na naturalne tworzywo, które jest wykonane bez dodatków detergentów oraz substancji chemicznych.

Patelnia ceramiczna

Ten rodzaj patelni posiada specjalną powłokę ceramiczną, która zapewnia wyższą odporność na wysokie temperatury. Do usmażenia potrawy nie wymagany jest olej, ponieważ posiadają gładką, nieprzywierającą powłokę. Dzięki temu potrawy podczas obróbki nie przywierają do spodu, przez co trudno jest uszkodzić powierzchnię patelni. Patelnia ceramiczna równie jak patelnia żeliwna równomiernie utrzymuje i rozkłada ciepło na swojej powierzchni, przez co potrawy dłużej utrzymują stałą temperaturę. Większość modeli patelni ceramicznych można znaleźć w eleganckich oraz stylowych wersjach.

Patelnia teflonowa

To jedna z tańszych patelni na rynku, pomimo, że teflon wykorzystany do jej powstania jest bardzo trwałym materiałem. To właśnie on gwarantuje nam, że danie nie przypali się podczas smażenia, gdy na patelnie nie wlejemy ani grama tłuszczu. Jest to doskonała propozycja patelni dla osób, które pragną utrzymać niskotłuszczową dietę. Niestety teflon pomimo swojej trwałości jest mało odporny na zarysowania i zadrapania. Decydując się na tego typu patelnie warto pomyśleć o zakupie silikonowych, czy drewnianych przyborów kuchennych.  Jednak dużym plusem wyboru patelni teflonowej jest utrzymanie jej higieny, z tego powodu, że rzadko należy ją szorować, czy gruntownie myć.