Wiejski chleb na zakwasie vs zwykłe pieczywo ze sklepu

Co jest smaczniejsze - pyszny, domowy wiejski chleb na zakwasie czy zwykłe pieczywo, głęboko mrożone, które grzane jest w piekarnikach sklepowych tylko po to, aby stworzyć pozory świeżego i pysznego? Oczywiście większość odpowie, że to wiejski naturalny chleb, do przygotowania którego został wykorzystany zakwas jest dużo lepszy, zdrowszy i smaczniejszy. Dlaczego więc większość Polaków jada gotowe, mrożone wyroby piekarnicze? To pytanie trafniej oddaje problem, z którym boryka się nie tylko Polska, ale wiele innych krajów Europy i świata.

Wiejski chleb na zakwasie - cena i dostępność

wiejski chleb na zakwasieJemy niezdrowo, gdyż dostęp do takich produktów jest po prostu łatwiejszy, duży wpływ na ten negatywny stan rzeczy ma także cena - gotowe, mrożone produkty typu chleb, bułki czy też warzywa są po prostu tańsze, niż świeże i sprawdzone wyroby. Ludzie, którzy pieką wiejski chleb na zakwasie mogą jednak wytoczyć zupełnie inny argument, który przebija zarówno dostępność i cenę - zdrowie. Nie da się ukryć, że mrożone pieczywo, które zostało przygotowane z mąki i składników niewiadomego pochodzenia to nie jest synonim zdrowia. To nawet nie jest synonim dobrego smaku. Nie da się podważyć zdrowotnych aspektów wiejskiego chleba na zakwasie. Podobnie, jak jego niepowtarzalnego smaku, z którego słynie każda wieś.

Zdrowe pieczywo

To właśnie zdrowie sprawia, że wiejski chleb na zakwasie coraz częściej gości w regionalnych sklepach lub delikatesach. Niestety, taki chleb to nadal rzadkość w sieciach i supermarketach, choć powoli zaczyna się to zmieniać - menadżerowie tych sklepów wiedzą, że Polacy zaczynają coraz bardziej dbać o swoje zdrowie i analizują, co kupują - tutaj wiejski chleb na zakwasie wygrywa pod każdym względem ze zwykłym, mrożonym pieczywem.

Oczywiście nie mamy nic przeciwko zwykłym wypiekom piekarniczym, o ile są one przygotowywane przez profesjonalne piekarnie i serwowane Klientom jako świeże. Dlatego mamy nadzieję, że wiejski chleb na zakwasie i inne podobne tego typu wyroby zdominują rynek piekarniczy - wyjdzie to nam na zdrowie!