Regularne picie odpowiedniej ilości płynów, szczególnie wody, to podstawa zdrowej diety. Nie samą jednak wodą człowiek żyje, warto zatem sięgnąć również po inne napoje, takie jak np. soki. Tym bardziej, że są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Sięgając jednak po sok, warto przeanalizować jego skład i przekonać się czy oby na pewno sięgamy po naturalny i zdrowy produkt. Zdecydowana bowiem większość dostępnych na rynku napojów owocowo-warzywnych nie wiele ma wspólnego z sokami.  Jeżeli zatem nie mamy możliwości samodzielnego przyrządzenia soków w warunkach domowych, kupujmy wyłącznie sprawdzone produkty.

Zbawienne właściwości świeżych soków

Zdrowe sokinaturalne mogą być źródłem  większości witamin i składników mineralnych. Będą zatem stanowiły doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Szczególnie cennym pod tym względem produktem będą soki ze świeżych oraz kiszonych warzyw. W przeciwieństwie do soków owocowych posiadają one bowiem małe ilości cukrów. Osoby kontrolujące ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii powinny zatem częściej sięgać po te właśnie napoje. Dodatkowym atutem soków naturalnych jest wysoka zawartość błonnika, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz przemianę materii. Naturalne soki owocowe są zatem przede wszystkim pożywne. Mogą stanowić doskonałą alternatywę dla drugiego śniadania.

Rodzaje soków owocowo-warzywnych i ich składniki

Zdrowe soki dzieli się na dwie ogólne grupy: soki klarowne i przecierowe. Te pierwsze stanowią właściwie sam, czysty płyn wyciśnięty z wybranych owoców i warzyw. Są bogatym  źródłem witamin i składników mineralnych, niemniej jednak są mniej pożywne i kaloryczne niż soki przecierowe. Te drugie to napoje wyprodukowane z przetartych owoców, warzyw a nawet ziół. Stanowić mogą doskonały, samodzielny posiłek. Są bardziej kaloryczne, ale jednocześnie bogatsze w bezcenny błonnik. Wśród soków owocowych najchętniej wybieramy te z jabłek, gruszek, pomarańczy, malin, wiśni, truskawek, porzeczek, brzoskwiń. Wśród soków owocowych natomiast królują słodkie marchewki, pomidory i buraki. Prawda jest jednak taka, że doskonały i pożywny sok przyrządzimy nawet na bazie selera, rzodkiewki czy szpinaku.  W zależności od potrzeb oraz upodobań kulinarnych możemy wybierać również między sokami doprawianymi rozmaitymi ziołami: mięta lubczyk, pokrzywa etc. Przyrządzając czy kupując zdrowe soki, warto pamiętać, iż będą one posiadały bardzo krótki termin przydatności do spożycia a raz otwarte najlepiej wypić od razu, a w innym przypadku koniecznie przechowywać w lodówce.